Historisch “hoogtepunt”

Historisch “hoogtepunt”

De “Pyramide van Austerlitz” is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het monument stamt uit de tijd van Napoleon van begin 1800. In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Geïnspireerd door diens veldtocht naar Egypte, koos Marmont voor een piramide, bekroond met een obelisk. Deze obelisk was van hout en raakte snel in verval. Napoleons broer Lodewijk Napoleon, in die tijd koning van Holland, gaf het monument de naam “Pyramide van Austerlitz” naar de veldslag in het huidige Tsjechië. In 1894 werd een nieuwe obelisk gebouwd van steen, maar de pyramide zelf werd nauwelijks hersteld.

Geschiedenis

In 1876 kocht Anna Alida Stoop, douairière A.J. de Beaufort, de Pyramide met herberg en grond. De uitspanning was toen verhuurd aan Dirk van Kolfschoten, wiens nazaten de uitspanning nog steeds pachten. Door het toenemend toerisme werd de uitspanning gestaag uitgebreid met diverse gebouwen, een groot terras en een overdekte miniatuur autobaan. De “Pyramide van Austerlitz” werd een begrip en bij hele generaties een verplicht nummer bij schoolreisjes.

Tot een paar jaar geleden was slechts de stenen obelisk op de top van de Pyramide te zien, doordat er door de jaren heen weinig  onderhoud meer aan het monument gepleegd was. Diverse overheidsinstanties hebben in samenwerking met de Franse overheid besloten dat het monument een monument moet blijven. Medio 2000 is besloten  het geheel, met het bos erom heen, te gaan renoveren met als uiteindelijke resultaat dat de “pyramide”onder de stenen obelisk weer zichtbaar is geworden.

Toegangsprijs monument:
Volwassenen 3,50
Kinderen t/m 12 jaar 1,5o
Kinderen t/m 3 jaar gratis

Wilt u meer weten over de Pyramide?

Kijk dan  op de website http://www.monumentdepyramidevanausterlitz.nl/

“De Pyramide van Austerlitz” dankt zijn bezoekers vooral aan de bosrijke omgeving, ons Lunapark en de diverse horeca faciliteiten met zijn ruime terrassen.

Onze horeca-gelegenheid is gevestigd aan de voet van de Pyramide. Hieronder vindt u foto’s van de locatie in “the old days”.

obeliskpyra

 

 

 

 

 

 

zw_pva1 zw_pva3 zw_pva2